English

Klara Hveberg: Forfatter og matematiker


Foto: Agnete Brun

Hovedside
Biografi
Smakebiter
Intervju
Omtaler
Portrett
Spillelister

Bonusstoff:
Fraktaler
Magisk triks med to Rubiks-kuber

E-post: hvebergklara[at]gmail.com
Utvalgte avisomtaler


Adresseavisen (Vigdis Moe Skarsten): terningkast 6 (betalingsmur)

«Strålende debut. En herlig historie om kjærlighetens mange aspekter og om søken etter skjønnhet i livet.»
Romanen har det meste som gjør en roman lesverdig: Forståelse for det motsetningsfulle i menneskelivet, full av sanselighet og intelligent refleksjon, vemodig og sår med en humoristisk undertone som understreker alvoret i en medrivende fortelling. (…) I rommet mellom virkelighet og drøm er romanen full av fascinerende dobbeltbunner og elegante overganger. Full av antydninger og overraskende vendinger som skaper nysgjerrighet og holder leseren fanget.


Romsdals Budstikke (Øystein Hauge): terningkast 6 (betalingsmur, men kan leses her)

«Klara Hveberg har med Lene din ensomhet langsomt mot min skrive fram ein svært vellykka kjærleiksroman. Ei forteljing som ligg i det gjennomført mollstemte. Men der du også har denne raffinerte understraumen av ikkje-påtvungen humor liggande under heile tida. Verket er til alt overmål spekka av velplasserte referansar til musikk, litteratur, matematikk og filosofi. Ein sinnrikt komponert og underhaldande roman om skjør kjærleik der det såre aldri er langt unna.»


VG (Gabriel Moro): terningkast 5

«Klara Hveberg har skrevet en vakker kjærlighetssonate i d-moll, som gir sterke forhåpninger for hennes videre forfatterskap. Jeg føler meg rett og slett mindre ensom med denne boken på nattbordet.»
Lene din ensomhet langsomt mot min er en bemerkelsesverdig roman om kjærlighet, klassisk musikk og matematikk. Forfatteren skriver med stort overskudd og filmatiske kvaliteter. Ikke minst klarer Hveberg å smitte leseren med sin entusiasme for matematiske problemer og filosofiske tankesprang. (…) Jeg ble både betatt og ikke så rent lite forelsket i Rakel.


Dagsavisen (Gerd Elin Stava Sandve) (betalingsmur)

«Matemagisk debut. Denne knallsterke debutromanen gjør matte til musikk og livet til lyrikk. Bravo!»
Lene din ensomhet langsomt mot min er altså en roman om lengsel. Men også om kjærlighet. Om avstand og nærhet. Tålmodighet. Hva det vil si å være den andre kvinnen. (…) Den kan leses som en roman om opphav, om foreldre og barn og hvordan man preges av det man lærer hjemme. Om å være «annerledes», hvor smalt det sosiale rommet kan være for mange mennesker. Det er en klassisk studentroman, om å finne sitt egentlige hjem på universitetet. Den tematiserer mentorrollen og lærerrollen, og det ofte komplekse forholdet partene imellom. Den tar opp skam, kjærlighet, ensomhet, selve eksistensen. Dessuten gir romanen innsikt i det interessante livet til Sofja Kovalevskaja, samt hennes miljø og samtid. (…) Her er flust av matematikk, prisverdig enkelt og spennende forklart. Og ønsker man å dra linjer mot bibelen, er det også mulig.


Vårt Land (Anne Schäffer):

«En moden debut der forfatteren turnerer matematiske formler, kunst, og lidenskap i en kjærlighetshistorie som rommer både humor og dyp fortvilelse... Resultatet er en av de mest komplekse og interessante romanpersoner jeg har møtt i en helt usedvanlig debutroman.»
Hun bruker kunnskapen på en så leken måte at selv en leser med uttalt tallskrekk og som ikke forstår halvparten av formlene, gleder seg over skjønnheten i geometriske formasjoner og fornemmer at matematikk kan være med på å strukturere verden. (…) Lene din ensomhet langsomt mot min er en bok om ensomhet, og en roman om ulykkelig kjærlighet fortalt med humor og vidsyn. Det er også en historie om hvordan kunst og matematikk forløser noe i et menneske. (…) Hveberg fyller inn lag med musikk, litteratur og matematikk. Slik tegner hun opp Rakel, farger henne og skyggelegger med humor.


Publishers Weekly (Starred review):

«Hveberg's rich, philosophical debut runs on ruminations about love, loss, and loneliness with two love stories, each involving a math professor and a brilliant student... Hveberg gives proof to a provocative equation for elegant fiction.»
...Hveberg's cerebral narrative, which treats knotty subjects – the Mandelbrot set, the Sierpinski gasket, the snake lemma, and the Myers-Brigg Type Indicator – in a playful way, often using clever puns («mi-Rakel»), puzzles and anagrams.


Kirkus Reviews:

«A novel of interior spaces that plumbs the depths of loneliness in order to find within it the origins of love.»
For Hveberg, the imbalance between Rakel's richly evoked interior life and the lack of agency she wields in her experiences provides an opportunity to delve into the character's vibrant intellect without diluting the reader's sense of Rakel as a character whose joys and sorrows reflect our own.


New York Journal of Books:

«Klara Hveberg has written a stunning debut novel about unrequited love, longing, obsession, betrayal, and more. Complex and alluring, it is framed by the author's – and the protagonist's – expertise in mathematics, as well as by music and literature.»
Aided by ruminations about numbers, music, and literature [the protagonist] comes to accept her fate in ways and words that make us want to embrace her as if she were a child who understands the world far beyond her years... She breaks [readers' hearts] by carrying on alone, exploring life's meaning in solitude and with a resignation as beautiful as a sonata or a great work of literature.


The Courier (Book of the week):

«The language has a mathematical musicality. Hveberg describes moments of romantic awakening with great poise and dexterity. Her prose is delicate and provocative, her metaphors balanced and well-formed. »


Book Riot (10 Absolutely gripping books to read in the new year):

«When you can make fractal mathematics sound like the most lyrical song — that’s talent.»Utvalgte leseromtaler


Tine Sundals bokblogg: terningkast 6

«Romanen anbefales for alle, men spesielt du som er glad i musikk, litteratur og matematikk vil fryde deg over denne lille perlen av en bok, som jeg gir full score på terningen.»
Dette er i det hele tatt en nydelig roman, med ett handlingsforløp, men med en historie i flere lag. Karakterene er suverent bygget opp, og handlingen drives frem av kjærlighetshistorien og av Rakels kamp mot skammen og skyldfølelsen hun har i seg.

Ingun Kleppans (Kleppanrova) bokblogg: terningkast 6

«Dette er en bok man må lese, den er utrolig leken, morsom, sår og humoristisk.»
En fantastisk spennende bok, denne skal jeg høre en gang til... ANBEFALER ALLE Å LESE DENNE!

Astrid Terese Skjeggeruds bokblogg:

«Denne boken er full av vakre setninger og fine måter å si ting på.»
Boken er skrevet i et meget godt språk. Jeg leser om igjen deler fordi jeg synes flere avsnitt og setninger er så vakre. Den er ikke så trist som den kanskje høres ut, men samtidig er den veldig trist. (…) Det ble en sen kveld for meg i går, jeg klarte rett å slett ikke legge i fra meg boken. Lene din ensomhet langsomt mot min anbefales.

Randi Landmarks bokblogg (Bokstabelig talt):

«Dette er en usedvanlig velskrevet, medrivende og mangfoldig bok som er en nytelse å lese. (…) Dette er noe av det beste jeg har lest av utgivelsene fra 2019.»

Radio Nova: Skumma anbefaler (Anniken Falch Hillestad):

«Jeg har nylig hatt en skikkelig fin leseropplevelse! Lene din ensomhet langsomt mot min er Klara Hveberg sin debutroman, og er en både sår, morsom og vakker beretning. (…) Rakel er en karakter det er umulig å ikke bli glad i, og med Hveberg sin enkle, men rike skrivemåte treffer denne historien et sted langt inni hjerterota.»

NORLAS boktips til Valentine 2019 (Oliver Møystad):

«Er det mulig å skrive en original roman om et så forterpet tema som et kjærlighetsforhold mellom en ung kvinnelig student og foreleseren hennes?
Ja, Klara Hveberg har gjort det! Lene din ensomhet langsomt mot min er en original og vakker liten roman om matematikk, musikk og møtet med den store kjærligheten.»


På instagram


hanaffen:

Matematikk, poesi og klassisk musikk. Kjærlighet og svik. For en roman!! Jeg ble underholdt og rørt og fryktelig irritert. Elsket den! Dette er Klara Hvebergs første roman og jeg håper det kommer fler.

marileser:

Dette var en helt fantastisk debut! Etter å ha lest de gode anmeldelsene i alle landets aviser kastet jeg meg over boken. Og det er jeg glad for i dag, for jeg ble virkelig dratt inn i boken med en gang, jeg ble glad i Rakel og det var vondt å gi slipp på henne da boken var ferdig. Jeg håper det kommer flere bøker fra Klara Hveberg, for med hennes bøker på markedet blir man bittelitt mindre ensom.

bors_og_katedral:

Langt frå einsam i dette selskapet, matpakka mi og eg. Nydeleg debutroman om kjærleik, matte, litteratur og einsemd - sjølvaste Livet. Les les les!

Karohols:

Lene din ensomhet langsomt mot min levde så absolutt opp til forventningene. Historien om den unge studenten som innleder et forhold til professoren sin er kanskje ikke så original, men den karakteristiske hovedpersonen Rakel trigget nysgjerrigheten min fra første side. Også er det noe med bøker som tør å grave seg dypt inn i skammen, som får meg til å ville lese mer og mer og mer, selv om kroppen vrir seg i ubehag.

Einfrid.54:

Lene din ensomhet langsomt mot min er full av fine referanser til andre forfatterskap (allerede i tittelen til Stein Mehren). Av språklek og poesi, musikk, tankenøtter og matematikk. (…) Og den er en sår fortelling om en svært sammensatt og intelligent ung kvinne, Rakel, som sammenligner sitt liv med den første kvinnen som ble professor i matematikk, Sofja Kovalevskaja. Jeg liker den, en veldig god debutroman av Klara Hveberg.

denne_boka:

Det som er mest altoppslukende med denne boka er Rakel selv, hun har en særegen personlighet som er både desperat og ensom og sår og tøff og morsom. En vinner for deg som liker samtidsromaner med kvinner i hovedsetet.

Jillbsbooks:

Jeg synes Klara Hveberg har skrevet en fantastisk flott roman; Lene din ensomhet langsomt mot min er en bok jeg både kommer til å anbefale og gi i gave. (…) Denne romanen har musikk, lyrikk, psykologi, historie, i tillegg til å skrive så fint om matematikk. (…) Løp og lån eller løp og kjøp :)

Bettinaadam:

Jeg er faldet pladask for denne lille perle af en bog. Måske er det ensomheden. Den komplekse kærlighed, søgen efter håb. Måske er det de tre temaer tilsammen kombineret med et poetisk sprog. Og dette på trods af alle de, for mig, ukendte matematiske henvisninger samt Rakels kærlighed til klassisk musik, som gør at man hører om både Mozart, Bach osv. Måske er det, at jeg kan genkende noget af mig selv i Rakel. Ensomheden. Kærligheden. At forvente for meget af kærligheden. Og søgen efter håbet.

Karen Rosenfeld:

Læn din ensomhed langsomt mod min er sådan en bog, der bliver bedre efter endt læsning, når man har haft nogen tid til at bearbejde alle de indtryk, bogen efterlader. Jeg var overrasket over, hvor positivt et aftryk den efterlod, efter den var læst. (…) Jeg kan godt lide den langsomme rytme i fortællingen og de sanseindtryk, ordene gav mig.

Denkroelledebibliotekar:

Bare titelen. Den er smuk. Det er resten af bogen også. Virkelig fin og smuk. Om Rakel og hendes liv. Hendes søgen efter kærlighed og livet. (...) På en eller annen måde blev jeg mindet om landsmanden, Per Pettersons smukke forfatterskab.

Bookiecik (Dominika Rygiel):

Det krever mot å kombinere den eksakte vitenskapen om matematikk med felt som poesi og klassisk musikk. Klara Hveberg vever ikke bare dyktig disse tilsynelatende fjerne områdene, men beviser at hver av dem kan være og er på sin måte en egen form for kunst, en kunstart som du kan uttrykke deg selv og din smerte gjennom. (…) Lene din ensomhet langsomt mot min er en roman skrevet med over gjennomsnittet følsomhet, med ømhet for karakterene og deres følelser, og med respekt for humanismens og matematikkens verden. En oppkvikkende roman; så subtil, spennende og vakker på samme tid.

Hopeforbooks (Dominika):

Lene din ensomhet langsomt mot min er ekstraordinær. Skrevet med stor følsomhet og ømhet. Dette er en bok for svært sensitive mennesker, for romantiske sjeler. Historien fengslet meg fullstendig og fant veien til livets favoritter.

Zuzanna Kowalczyk (Dziewczynazbiblioteki):

Det kreves et stort skrivetalent for å spille på et så klisjéfylt tema som kjernen i denne romanen. Og Klara Hveberg taklet det fantastisk, fordi hun skapte en heltinne som ser på verden med uvanlig følsomhet (og til og med en viss nevrotisisme), og vi har muligheten til å gå inn i hodet hennes og føle alle følelsene som påvirker henne — og det er en hel rekke av dem, selv om de presenteres på en veldig subtil og langt fra banal måte. Lene din ensomhet … er imidlertid ikke en éntråds roman – det er også en bok om sykdom, menneskelige begrensninger og forsoning med dem. (…) Lene din ensomhet langsomt mot min er en veldig lyrisk og unik bok, som berørte en følsom akkord i meg og etterlot meg med en følelse av å bli hørt, paradoksalt nok, fordi jeg lyttet. Sjeldne er romaner skrevet med så stor følsomhet, fulle av intimitet, så subtile, men samtidig knusende triste. Nydelig!

Zielonajasminowa (Natalia):

Lene din ensomhet langsomt mot min av Klara Hveberg er en bok som er vakker fra hodet til tærne – fra første til siste side. (...) Klara Hvebergs roman er bygget av fraktaler, alle scenene som ruller gjennom denne historien reflekterer hele bildet, det er utrolig når man skjønner at alt i boka har sin plass, det er tenkt ut av forfatteren, arrangert, og samtidig skrevet tilfeldig, som om Klara Hveberg bare ville gjenfortelle virkeligheten og på en eller annen måte bare skjedde det (fenomenalt, forresten).

Paya Tak:

VAKKERT! Slik dette er skrevet, flyter du bare med i denne matematisk-poetisk-musikalske verdenen. Jeg ble veldig betatt av denne boken, paradoksalt nok ble hjertet mitt stjålet av naiviteten til heltinnen og hennes måte å se verden på. (...) Det er først og fremst en historie om en følsom kvinne, en matematiker som elsker ord, vakkert konstruert, som elegant forbinder matematikkens og litteraturens verden.

Hej_kultura:

Når jeg tenker på Lene din ensomhet langsomt mot min av Hveberg, kjenner jeg et klemt i hjertet. Jeg elsker slike øyeblikk når boken ikke bare svarte til forventningene mine, men også etterlot seg så mye at det er vanskelig for meg å snakke om den. Jeg kan ikke si det annerledes – den gjorde at jeg følte meg mindre ensom. (…) Klara Hveberg imponerte meg med sin følsomhet og empati. Forfatteren har en fantastisk sans for observasjon, og takket være utdannelsen hennes – hun er selv doktor i matematikk – formidler hun det hun legger merke til på en unik måte. Teksten hennes har en reflektert, melankolsk atmosfære, men samtidig beskrives hendelsene så ømt at man ønsker å plukke opp bitene og trøste Rakel. Fortellingen er poetisk, og språket er virkelig fortryllende gjennom hele romanen. Jeg klarte ikke å rive meg løs, og tross alt er ikke dette en actionfylt, oppsiktsvekkende bok. Rakels historie, hennes tanker og hennes syn på verden – disse elementene utgjør denne boken. Jeg har allerede noen få kandidater til årets favoritttitler, men det er Lene din ensomhet langsomt mot min som for øyeblikket er den første, mest elskede romanen. En tittel som jeg stopper ved hver dag, går forbi bokhylla med tanken: "Jeg må lese denne igjen, nå, vent litt!"

Czytomprzedsnem:

Det er lenge siden jeg har lest noe så vakkert og hjerterørende som Lene din ensomhet langsomt mot min. (…) Vakkert skrevet, poetisk, fantastisk oversatt. Selv om historien virker enkel, berører den hjertet, den får deg til å stoppe opp et øyeblikk og tenke på hva kjærlighet er og om historien virkelig går i sirkel. Helt unik, ekstraordinær, delikat, vakker. Sørg for å lese den, og jeg lover at du vil få en litterær fest som du vil huske lenge!

Pancerna.reads:

Lene din ensomhet langsomt mot min av Klara Hveberg leste jeg allerede i januar og dette er uten tvil mitt beste bokmøte i år. (...) Denne tilsynelatende banale historien om en romanse mellom en student Rakel og en gift professor Jacob er faktisk en mangefasettert roman om ensomhet, lengsel, kjærlighet, men også om kronisk sykdom, håp, et forsøk på å forstå verden og forsone seg med det som er. I tillegg er skjebnen til hovedpersonen med et ikke-tilfeldig navn sammenvevd med den tvilling-lignende skjebnen til den fremragende matematikeren Sofia Kowalewska. Nesten hver side i romanen, som har en struktur som ligner en fraktal (!), inneholder matematikk og musikk. Det er ekstremt intelligent, følsom og vakker prosa, og samtidig (for meg) ekstremt sann. Det traff nesten alle ømme akkorder i meg og utløste en rekke minner, sinnsstemninger og følelser.

Itsmillyme2:

Denne tittelen. Dette omslaget. (...) Forfatterens språk, hennes følsomhet, varhet for følelser og faktisk ganske universelle lengsel etter å bli elsket og forstått. Vanskelig, vakker, fantastisk. Jeg anbefaler den på det sterkeste.

Oscwgardle (Joanna K):

Jeg trodde jeg skulle ha én favorittbok for livet. Det endret seg etter å ha lest Lene din ensomhet langsomt mot min av Klara Hveberg. For å si det mildt: denne romanen tok meg gjennom et av de vanskeligste hjørnene i hukommelsen. Jeg pleide å unngå store ord, men jeg opplevde personlig renselse. (...) Denne romanen førte meg inn i et kosmisk minefelt, og overraskende nok overlevde jeg denne orkanen trygt.

Kocha.lubi.czytuje:

Denne boken er genial. En vakker, rørende historie om den uoppfylte kjærligheten til en student Rakel og hennes gifte foreleser Jakob. Rakel selv er strålende. Unik og fantastisk. Begavet matematisk og musikalsk. Perfekt. Så annerledes i denne perfeksjonen, så adskilt, så ensom.

Wilkvirginia:

Den merkeligste, mest spesielle og flerdimensjonale historien jeg har kommet over i det siste. Du må gi den en sjanse fordi den overrasker. Den slår seg først til ro i hodet når den siste puslespillbrikken klikker på plass. Og dette beviser nok bokas kraft. Det at du ikke vil, ikke forstår, at du er redd, og så samles alt sammen. Og du kan ikke slutte å tenke, snakke, oppleve det umulige.

Terapia_literacka (Ksiagarca Ewa):

Jeg anbefaler og advarer mot denne boken, for mens du leser den, strekker tiden seg. Romanen har en fantastisk fraktal struktur, det vil si at den er en samling av utvidede øyeblikk. Fragmentert og repeterende. Kopier som reflekteres i hverandre. Denne romanen er full av parafraser, referanser og sitater. Tristhet og glede henger sammen, og det var vanskelig for meg å skille dem fra hverandre noen ganger. (…) Denne romanen er fantastisk. Krevende og intellektuelt stimulerende. Jeg tror ikke du kan oppleve den fullt ut ved å bare lese den én gang.

Malinowajagodzianka:

Det er lenge siden jeg hadde en bok i hendene som var så vakkert skrevet (og oversatt, selvfølgelig). Selv om forfatteren brukte en tredjepersonsfortelling, ser vi på verden fra Rakels perspektiv, og derfor også med hennes ekstraordinære følsomhet. Hovedpersonen beskriver virkeligheten gjennom matematikkens og musikkens prisme, og bruker mange sammenligninger med rytme, takter, og sjonglerer vitenskapelig terminologi så dyktig at det høres ut som poesi.

Agat_i_litery:

Uansett hva mysteriet er, er det noe ved Klara Hvebergs forfatterskap som fascinerer leseren. Den klassiske historien om en kjærlighetstrekant, der en student har en romanse med en gift foreleser, får med hennes blikk dybde og unngår slurvete sentimentalitet. (…) Som en nostalgisk sonate med et tilbakevendende hovedmotiv er Hvebergs bok iørefallende og hjertelig. Jeg anbefaler den på det varmeste.

Nabo.books:

Jøss, så fantastisk denne tittelen er! Og så fenomenalt at innholdet i Lene din ensomhet langsomt mot min er like fantastisk. Boken er vakkert skrevet, ekstremt poetisk. Språket er flott, du kan finne mange fengslende (ofte med sin enkelhet) setninger her. Jeg anbefaler denne tittelen til deg, og jeg håper du vil elske den like mye som jeg gjør!

Prosto_o_ksiazkach:

Selve tittelen viser hvor vakker skjønnlitteratur vi her har med å gjøre. Dette er ikke «bare en annen» romantikkbok, det er et lite kunstverk du kan pakke deg inn i. Det er også en bok skrevet med stor delikatesse og følsomhet.

Kobiecasilawsparcia:

Jeg ble oppriktig forelsket i Lene din ensomhet langsomt mot min av den norske forfatteren Klara Hveberg. Dette er en roman om en svært sensitiv matematiker. Om livet hennes. Og kjærligheten. (…) Dette er prosa, men prosa nær poesi.

Marika_reads (Marika Feldy):

Lene din ensomhet langsomt mot min ble lest i årets første måned, og jeg vet allerede at den vil være blant mine favorittbøker i år (...) Rakel fantaserer om å skrive en roman og indikerer hvilken anmeldelse som ville være den hun aller helst ville høre: «Med denne boken på nattbordet mitt føler jeg meg mindre ensom.» Kjære forfatter, Klara Hveberg – det var dette jeg følte.

Ciagle_czytam (Marta B):

Lene din ensomhet langsomt mot min er en bok som gleder, overrasker, løfter og stopper delikat. Det er en roman som hver av oss vil lese og føle forskjellig. Dette er tross alt en vanskelig, krevende og noen ganger veldig engasjerende historie. Den gleder seg over ordenes poesi, numerisk rekkefølge, intelligente dialoger og på et øyeblikk utfordrer den deg, bremser tankeprosessen og får deg til å reflektere. (…) Strekk deg etter denne fordi den er verdt å lese, spesielt for ordenes poesi.

Swedzkapolka:

Bortsett fra den vakre tittelen var det ingenting som tydet på at det skulle bli en så god bok. For er det fortsatt mulig å fortelle historien om en students kjærlighetsforhold til en professor uten å falle i banalitet? Definitivt ja!

Ksiazkiintrygujace:

Lene din ensomhet langsomt mot min av Klara Hveberg, forteller historien om Rakel Havberg, kledd i form av en fraktal. Den gjentagende historien, bare litt vridd, er ledemotivet i denne fortellingen om ord, musikk og matematikk. Og fremfor alt om kjærlighet og ensomhet. Tallrike referanser til de historiske figurene til ulykkelige elskere, det parallelle livet til Sofya Kovalevskaya, en fremragende matematiker, og det gjentatte refrenget om sykdom og kjærlighet gir denne vakre romanen en fantastisk smak.

Wschud_bug:

Dette er ikke bare en bok om kjærlighet, den handler om matematikk, musikk, sykdom, ensomhet, poesi. Vakker. Jeg anbefaler den.

Copyright © 2019–2022 Klara Hveberg