English

Klara Hveberg: Forfatter og matematiker


Foto: Agnete Brun

Hovedside
Biografi
Smakebiter
Intervju
Omtaler
Portrett

Bonusstoff:
Fraktaler
Magisk triks med to Rubiks-kuber

E-post: hvebergklara[at]gmail.com
Utvalgte avisomtaler


Adresseavisen (Vigdis Moe Skarsten): terningkast 6 (betalingsmur)

«Strålende debut. En herlig historie om kjærlighetens mange aspekter og om søken etter skjønnhet i livet.»
Romanen har det meste som gjør en roman lesverdig: Forståelse for det motsetningsfulle i menneskelivet, full av sanselighet og intelligent refleksjon, vemodig og sår med en humoristisk undertone som understreker alvoret i en medrivende fortelling. (…) I rommet mellom virkelighet og drøm er romanen full av fascinerende dobbeltbunner og elegante overganger. Full av antydninger og overraskende vendinger som skaper nysgjerrighet og holder leseren fanget.


Romsdals Budstikke (Øystein Hauge): terningkast 6 (betalingsmur, men kan leses her)

«Klara Hveberg har med Lene din ensomhet langsomt mot min skrive fram ein svært vellykka kjærleiksroman. Ei forteljing som ligg i det gjennomført mollstemte. Men der du også har denne raffinerte understraumen av ikkje-påtvungen humor liggande under heile tida. Verket er til alt overmål spekka av velplasserte referansar til musikk, litteratur, matematikk og filosofi. Ein sinnrikt komponert og underhaldande roman om skjør kjærleik der det såre aldri er langt unna.»


VG (Gabriel Moro): terningkast 5

«Kjærlighetssonate i d-moll»
Lene din ensomhet langsomt mot min er en bemerkelsesverdig roman om kjærlighet, klassisk musikk og matematikk. Forfatteren skriver med stort overskudd og filmatiske kvaliteter. Ikke minst klarer Hveberg å smitte leseren med sin entusiasme for matematiske problemer og filosofiske tankesprang. (…) Jeg ble både betatt og ikke så rent lite forelsket i Rakel. Klara Hveberg har skrevet en vakker kjærlighetssonate i d-moll, som gir sterke forhåpninger for hennes videre forfatterskap. Jeg føler meg rett og slett mindre ensom med denne boken på nattbordet.


Dagsavisen (Gerd Elin Stava Sandve) (betalingsmur)

«Matemagisk debut. Denne knallsterke debutromanen gjør matte til musikk og livet til lyrikk. Bravo!»
Lene din ensomhet langsomt mot min er altså en roman om lengsel. Men også om kjærlighet. Om avstand og nærhet. Tålmodighet. Hva det vil si å være den andre kvinnen. (…) Den kan leses som en roman om opphav, om foreldre og barn og hvordan man preges av det man lærer hjemme. Om å være «annerledes», hvor smalt det sosiale rommet kan være for mange mennesker. Det er en klassisk studentroman, om å finne sitt egentlige hjem på universitetet. Den tematiserer mentorrollen og lærerrollen, og det ofte komplekse forholdet partene imellom. Den tar opp skam, kjærlighet, ensomhet, selve eksistensen. Dessuten gir romanen innsikt i det interessante livet til Sofja Kovalevskaja, samt hennes miljø og samtid. (…) Her er flust av matematikk, prisverdig enkelt og spennende forklart. Og ønsker man å dra linjer mot bibelen, er det også mulig.


Vårt Land (Anne Schäffer):

«En moden debut der forfatteren turnerer matematiske formler, kunst, og lidenskap i en kjærlighetshistorie som rommer både humor og dyp fortvilelse.»
Hun bruker kunnskapen på en så leken måte at selv en leser med uttalt tallskrekk og som ikke forstår halvparten av formlene, gleder seg over skjønnheten i geometriske formasjoner og fornemmer at matematikk kan være med på å strukturere verden. (…) Lene din ensomhet langsomt mot min er en bok om ensomhet, og en roman om ulykkelig kjærlighet fortalt med humor og vidsyn. Det er også en historie om hvordan kunst og matematikk forløser noe i et menneske. (…) Hveberg fyller inn lag med musikk, litteratur og matematikk. Slik tegner hun opp Rakel, farger henne og skyggelegger med humor. Resultatet er en av de mest komplekse og interessante romanpersoner jeg har møtt i en helt usedvanlig debutroman.Utvalgte leseromtaler


Tine Sundals bokblogg: terningkast 6

«Romanen anbefales for alle, men spesielt du som er glad i musikk, litteratur og matematikk vil fryde deg over denne lille perlen av en bok, som jeg gir full score på terningen.»
Dette er i det hele tatt en nydelig roman, med ett handlingsforløp, men med en historie i flere lag. Karakterene er suverent bygget opp, og handlingen drives frem av kjærlighetshistorien og av Rakels kamp mot skammen og skyldfølelsen hun har i seg.

Ingun Kleppans (Kleppanrova) bokblogg: terningkast 6

«Dette er en bok man må lese, den er utrolig leken, morsom, sår og humoristisk.»
En fantastisk spennende bok, denne skal jeg høre en gang til... ANBEFALER ALLE Å LESE DENNE!

Astrid Terese Skjeggeruds bokblogg:

«Denne boken er full av vakre setninger og fine måter å si ting på.»
Boken er skrevet i et meget godt språk. Jeg leser om igjen deler fordi jeg synes flere avsnitt og setninger er så vakre. Den er ikke så trist som den kanskje høres ut, men samtidig er den veldig trist. (…) Det ble en sen kveld for meg i går, jeg klarte rett å slett ikke legge i fra meg boken. Lene din ensomhet langsomt mot min anbefales.

Randi Landmarks bokblogg (Bokstabelig talt):

«Dette er en usedvanlig velskrevet, medrivende og mangfoldig bok som er en nytelse å lese. (…) Dette er noe av det beste jeg har lest av utgivelsene fra 2019.»

Radio Nova: Skumma anbefaler (Anniken Falch Hillestad):

«Jeg har nylig hatt en skikkelig fin leseropplevelse! Lene din ensomhet langsomt mot min er Klara Hveberg sin debutroman, og er en både sår, morsom og vakker beretning. (…) Rakel er en karakter det er umulig å ikke bli glad i, og med Hveberg sin enkle, men rike skrivemåte treffer denne historien et sted langt inni hjerterota.»

NORLAS boktips til Valentine 2019 (Oliver Møystad):

«Er det mulig å skrive en original roman om et så forterpet tema som et kjærlighetsforhold mellom en ung kvinnelig student og foreleseren hennes?
Ja, Klara Hveberg har gjort det! Lene din ensomhet langsomt mot min er en original og vakker liten roman om matematikk, musikk og møtet med den store kjærligheten.»


På instagram


hanaffen:

Matematikk, poesi og klassisk musikk. Kjærlighet og svik. For en roman!! Jeg ble underholdt og rørt og fryktelig irritert. Elsket den! Dette er Klara Hvebergs første roman og jeg håper det kommer fler.

marileser:

Dette var en helt fantastisk debut! Etter å ha lest de gode anmeldelsene i alle landets aviser kastet jeg meg over boken. Og det er jeg glad for i dag, for jeg ble virkelig dratt inn i boken med en gang, jeg ble glad i Rakel og det var vondt å gi slipp på henne da boken var ferdig. Jeg håper det kommer flere bøker fra Klara Hveberg, for med hennes bøker på markedet blir man bittelitt mindre ensom.

bors_og_katedral:

Langt frå einsam i dette selskapet, matpakka mi og eg. Nydeleg debutroman om kjærleik, matte, litteratur og einsemd - sjølvaste Livet. Les les les!

Karohols:

Lene din ensomhet langsomt mot min levde så absolutt opp til forventningene. Historien om den unge studenten som innleder et forhold til professoren sin er kanskje ikke så original, men den karakteristiske hovedpersonen Rakel trigget nysgjerrigheten min fra første side. Også er det noe med bøker som tør å grave seg dypt inn i skammen, som får meg til å ville lese mer og mer og mer, selv om kroppen vrir seg i ubehag.

Einfrid.54:

Lene din ensomhet langsomt mot min er full av fine referanser til andre forfatterskap (allerede i tittelen til Stein Mehren). Av språklek og poesi, musikk, tankenøtter og matematikk. (…) Og den er en sår fortelling om en svært sammensatt og intelligent ung kvinne, Rakel, som sammenligner sitt liv med den første kvinnen som ble professor i matematikk, Sofja Kovalevskaja. Jeg liker den, en veldig god debutroman av Klara Hveberg.

denne_boka:

Det som er mest altoppslukende med denne boka er Rakel selv, hun har en særegen personlighet som er både desperat og ensom og sår og tøff og morsom. En vinner for deg som liker samtidsromaner med kvinner i hovedsetet.

Jillbsbooks:

Jeg synes Klara Hveberg har skrevet en fantastisk flott roman; Lene din ensomhet langsomt mot min er en bok jeg både kommer til å anbefale og gi i gave. (…) Denne romanen har musikk, lyrikk, psykologi, historie, i tillegg til å skrive så fint om matematikk. (…) Løp og lån eller løp og kjøp :)

Bettinaadam:

Jeg er faldet pladask for denne lille perle af en bog. Måske er det ensomheden. Den komplekse kærlighed, søgen efter håb. Måske er det de tre temaer tilsammen kombineret med et poetisk sprog. Og dette på trods af alle de, for mig, ukendte matematiske henvisninger samt Rakels kærlighed til klassisk musik, som gør at man hører om både Mozart, Bach osv. Måske er det, at jeg kan genkende noget af mig selv i Rakel. Ensomheden. Kærligheden. At forvente for meget af kærligheden. Og søgen efter håbet.

Karen Rosenfeld:

Læn din ensomhed langsomt mod min er sådan en bog, der bliver bedre efter endt læsning, når man har haft nogen tid til at bearbejde alle de indtryk, bogen efterlader. Jeg var overrasket over, hvor positivt et aftryk den efterlod, efter den var læst. (…) Jeg kan godt lide den langsomme rytme i fortællingen og de sanseindtryk, ordene gav mig.

Denkroelledebibliotekar:

Bare titelen. Den er smuk. Det er resten af bogen også. Virkelig fin og smuk. Om Rakel og hendes liv. Hendes søgen efter kærlighed og livet. (...) På en eller annen måde blev jeg mindet om landsmanden, Per Pettersons smukke forfatterskab.

Copyright © 2019 Klara Hveberg